PERFECT
DETAILS
FOR A
GREAT DAY!

Αρχική > Οργάνωση Γάμου > ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΑΜΗΛΙΑΣ ΤΟΥΡΤΑΣ: ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ, “A PIECE OF CAKE”;

ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΑΜΗΛΙΑΣ ΤΟΥΡΤΑΣ: ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ, “A PIECE OF CAKE”;

Από όλες τις διαδικασίες του γάμου, η επιλογή της τούρτας είναι συχνά η πιο απολαυστική. Ωστόσο ακόμα και εδώ κρύβονται παγίδες. Διάβασε τις συμβουλές μας και κάνε την όλη διαδικασία… a piece of cake!

Η γαμήλια τούρτα αποτελεί το «κερασάκι» κάθε γάμου. Το ζευγάρι κόβει το πρώτο κομμάτι, οι καλεσμένοι χειροκροτούν και ανυπομονούν να δοκιμάσουν αυτή την εντυπωσιακή, πολυώροφη τούρτα που υψώνεται μπροστά στα μάτια τους. Η εικόνα της είναι λαχταριστή, το ύψος της πολλά υποσχόμενο, ενώ τα προσεκτικά τοποθετημένα στολίδια της την προάγουν σε έργο τέχνης. Μήπως φαντάζεστε κι εσείς μια τέτοια τούρτα, βγαλμένη από όνειρο;

Όσο φαινομενικά εύκολη κι αν φαίνεται η επιλογή της τούρτας, στην πραγματικότητα κρύβει κάποια στάδια τα οποία αξίζει να τα ακολουθήσετε με ευλάβεια. Η επιλογή της γαμήλιας τούρτας εξαρτάται από τρία σημαντικά κριτήρια: τη γεύση, τον στολισμό και το κόστος.

ΤΟ ΣΩΣΤΟ TIMING

Το κυνήγι για την εύρεση της ιδανικής τούρτας καλό είναι να ξεκινήσει έξι μήνες πριν τον γάμο. Είναι ένα βολικό χρονικό διάστημα, ειδικά αν δεν γνωρίζετε από που να την παραγγείλετε ή δεν έχετε συστάσεις. Ξεκινώντας, θα πρέπει να αναρωτηθείτε: Ποιος θα φτιάξει την τούρτα; Θα είναι κάποιος ζαχαροπλάστης ή θα την αναλάβει το cateringτου γάμου; Η απάντηση βρίσκεται στη γεύση. Ετοιμαστείτε να αφιερώσετε μερικά απογεύματα γευσιγνωσίας, καθώς εκεί θα πρέπει να δοκιμάσετε διαφορετικές γεύσεις, συνδυασμούς και γεμίσεις. Συνήθως, το μεγαλύτερο δίλλημα προκύπτει ανάμεσα στην επιλογή κρέμας βουτύρου ή ζαχαρόπαστας. Η κρέμα βουτύρου είναι συχνά πολύ πιο νόστιμη, ενώ η ζαχαρόπαστα φημίζεται για την απαλή, σχεδόν σουρεαλιστική εμφάνιση της.

ΒΑΛΕ ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

Στη συνέχεια, στο παιχνίδι μπαίνει ο στολισμός της τούρτας. Δεν υπάρχουν κανόνες στην επιλογή του decor, ωστόσο το σύνηθες είναι η τούρτα να ταιριάζει με τον στολισμό του γάμου, το μενού, την τοποθεσία κλπ. Για παράδειγμα, σε έναν επίσημο grande γάμο, ταιριάζει πολύ μια πολυώροφη, λευκή τούρτα με άνθη και κομψές λεπτομέρειες. Το σχήμα τέτοιων τουρτών συνήθως είναι στρογγυλό, όμως και το τετράγωνο δεν είναι απαγορευτικό. Ξηροί καρποί, κορδέλες, διακοσμητικά από μάρζιπαν, φρέσκα φρούτα, λουλούδια – οι επιλογές διακοσμητικών είναι πολλές. Όσο αφορά στα λουλούδια, μπορείτε να επιλέξετε να είναι είτε κατασκευασμένα από ζάχαρη ή να είναι αληθινά. Στη περίπτωση που επιλέξετε αληθινά άνθη, ο ζαχαροπλάστης σας θα σας συμβουλέψει για βρώσιμα ή και κανονικά λουλούδια που μπορούν να τοποθετηθούν πάνω της (στην τούρτα δεν μπαίνουν ποτέ λουλούδια τα οποία έχουν ψεκαστεί με φυτοφάρμακα!). Φυσικά, ο στολισμός της τούρτας εξαρτάται και από τον ζαχαροπλάστη σας. Πολλοί παρουσιάζουν μια γκάμα στολισμών, μέσα από την οποία το ζευγάρι επιλέγει αυτό που του αρέσει. Ωστόσο, αν θέλετε μια πλήρως εξατομικευμένη τούρτα τότε θα χρειαστεί να αφιερώσετε πολύ περισσότερο χρόνο (αλλά και χρήμα) με έναν pastrychef, ο οποίος θα ειδικεύεται στην δημιουργία custom τουρτών.

ΠΟΣΟ ΠΑΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ;

Ο πιο καθοριστικός παράγοντας για την τιμή είναι το μέγεθος. Ο γενικός κανόνας είναι ότι μια τριώροφη τούρτα αρκεί για 50 με 100 καλεσμένους, ενώ οι 5 όροφοι μπορούν να «ταΐσουν» πάνω από 200 καλεσμένους. Επίσης, είναι κοινώς γνωστό ότι οι γαμήλιες τούρτες τιμολογούνται βάσει της πολυπλοκότητας. Επομένως, μια γαμήλια τούρτα που περιλαμβάνει πολλά στοιχεία σχεδιασμού, όπως λουλούδια ζάχαρης, λεπτομέρειες, πολλά επίπεδα και μοναδικά σχήματα, θα κοστίσει περισσότερο από ένα απλούστερο κέικ με λιγότερα επίπεδα. Η τιμή θα αυξηθεί ανάλογα με την πολυπλοκότητα των γεύσεων και τις γεμίσεις που θα ακολουθήσουν όπως επίσης και πόσο λεπτομερής είναι η μαεστρία του ζαχαροπλάστη για το σχέδιο της τούρτας.

ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΗ, ΠΟΛΥ ΛΙΓΗ!

Υπάρχει πάντα και η επιλογή της δεύτερης τούρτας. Αρκετά ζευγάρια επιλέγουν να έχουν και μια δεύτερη τούρτα στον γάμο τους, η οποία παραδοσιακά ανήκει στον γαμπρό. Αυτή συνήθως είναι σκούρα έτσι ώστε να κάνει αντίθεση δίπλα στη γαμήλια τούρτα και μπορεί να είναι σοκολατένια, να περιέχει φρούτα ή ακόμα και να είναι το αγαπημένο γλυκό του γαμπρού.

Ο ΚΑΙΡΟΣ & Η ΕΠΟΧΗ

Ορισμένα τεχνικά ζητήματα που θα χρειαστεί να λάβετε υπόψη είναι η εποχή και ο καιρός. Αν η τούρτα περιέχει φρούτα τότε χρειάζεται να μιλήσετε με τον ζαχαροπλάστη σας για τα φρούτα της εποχής. Όσο για τον καιρό, να έχετε κατά νου ότι η τούρτα μπορεί να επηρεαστεί από την έντονη ζέστη και την υγρασία (σαντιγί, μαρέγκα και βουτυρόγαλα λιώνουν γρήγορα κάτω από τον ήλιο). Αντίθετα, οι επικαλυμμένες με φοντάν τούρτες αντέχουν στη ζέστη. Αυτοί είναι παράγοντες τους οποίους ο ζαχαροπλάστης οφείλει να τους λάβει υπόψη.

ΝΑ ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ

Οι σύνθετες γαμήλιες τούρτες δεν είναι απαραίτητο να παραδοθούν στην τελική τους μορφή. Κι αυτό για να μην καταστραφεί κάτι σε αυτές την τελευταία στιγμή. Αφήστε χρόνο και χώρο για τις τελευταίες πινελιές, αν χρειαστεί. Μπορεί επίσης να απαιτείται η τούρτα να μπει στη συντήρηση. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις τελευταίες λεπτομέρειες, συνεννοηθείτε εκ των προτέρων με τον ζαχαροπλάστη ή το catering σας.
Το τραπέζι είναι ακόμη ένα στοιχείο που θα χρειαστεί να σκεφτείτε. Οι στρογγυλές τούρτες αναδεικνύονται καλύτερα σε ένα κυκλικό τραπέζι, ενώ οι τετράγωνες σε ένα ορθογώνιο. Μην αμελήσετε και τον στολισμό του τραπεζιού, ο οποίος πρέπει να είναι ανάλογος με την διακόσμηση της τούρτας. Ο ανθοπώλης ή και ο υπεύθυνος του στολισμού μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε το εντυπωσιακό σκηνικό που αρμόζει σε μια γαμήλια τούρτα.

Τύποι της τούρτας

 • Chiffon: ελαφρύ γλυκό (παρόμοιο με το sponge)
 • Sponge: αυτό είναι το παραδοσιακό παντεσπάνι. Είναι ιδανική επιλογή για αυτούς που θέλουν μια τούρτα με πολλούς ορόφους. Μπορεί να βαφτεί με ειδικά χρώματα ζαχαροπλαστικής ανάλογα με το αποτέλεσμα που επιθυμείτε.
 • Fruitcake: παντεσπάνι μαζί με φρούτα ξηρά ή γλασέ, με ξηρούς καρπούς ή και spices.
 • Σοκολατένιο sponge: παντεσπάνι από σοκολάτα με λιωμένη βέλγικη σοκολάτα και βανίλια. Και αυτό μπορεί να βαφτεί με χρώματα ζαχαροπλαστικής.
 • Cheesecake: εναλλακτική λύση, ψημένη βανίλια με μπισκοτένια βάση

H γέμιση/filling

 • Σοκολάτα: mousse σοκολάτας, σοκολάτα ganache
 • Cream cheese frosting ή Nutella cream cheese frosting
 • Buttercream (από βανίλια, από βατόμουρο, από φράουλα, από καρύδα, από λεμόνι)
 • Κρέμα (φιστικοβούτυρο, κρέμα με καστανή ζάχαρη)
 • Lemon curd ή από passion fruit curd
 • Μαρμελάδες (από βατόμουρο κλπ.)
 • Salted caramel ή apple butter
 • Γλυκά του κουταλιού (από κεράσια κτλ.)

Διάβασε τις συμβουλές μας και κάνε την όλη διαδικασία… a piece of cake!