PERFECT
DETAILS
FOR A
GREAT DAY!

Με αγάπη από τη Σαντορίνη!

Η Στέλλα Χανιώτη* από το «Stella+Moscha Exclusive Greek Island Weddings», ένα από τα πιο φημισμένα γραφεία διοργάνωσης γάμων με έδρα τη Σαντορίνη, συζητά μαζί μας τις νέες συνθήκες που έφερε η πανδημία του COVID-19 στους επαγγελματίες του γάμου. Δεν χάνει την αισιοδοξία της και προτείνει τρόπους για να οργανώσουν τα ζευγάρια τον γάμο τους όπως και όταν πρέπει…

Από τον Πάνο Μπόμπολα
photos by Νίκος Γκόγκας, Θάνος Ασφής

Δύσκολες ημέρες για όλους μας, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Εσάς τι σας δυσκολεύει περισσότερο, η καραντίνα ή οι αναβολές των προγραμματισμένων γάμων;

Η καραντίνα μας βρίσκει στην Σαντορίνη. Οπότε δεν είναι τόσο δύσκολο όσο σε μία μεγάλη πόλη. Η φύση είναι το μεγάλο μας καταφύγιο και δεν παραπονιόμαστε. Όσον αφορά στις αναβολές, οφείλω να παραδεχτώ ότι στην πλειοψηφία τους τα ζευγάρια παραμένουν ψύχραιμα και συνεργάσιμα και οι συνεργάτες μας βρέθηκαν από την αρχή δίπλα μας ώστε να ολοκληρώσουμε τις αλλαγές σε ημερομηνίες με τις λιγότερες απώλειες για τους πελάτες.

 

Πριν περάσουμε στις αναβολές όμως, περιγράψτε μας πώς είναι να βρίσκεσαι σε συνθήκες περιορισμού σε ένα τόσο υπέροχο μέρος όπως η Σαντορίνη…

Το γαλάζιο του Αιγαίου μας δίνει δύναμη. Είμαστε τυχεροί!

 

Διαβάζω ότι πέρυσι πέρασαν από τη Σαντορίνη περισσότεροι από 1 εκ. τουρίστες. Τι προβλέπετε να γίνει φέτος; Πώς θα αντιμετωπίσει το νησί την πιθανότατη συρρίκνωση των εσόδων από τον τουρισμό;

Είναι δύσκολο να προβλέψουμε τι θα γίνει. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι σίγουρα δεν θα έχουμε τις αφίξεις τουριστών των προηγούμενων ετών. Προέχει η ασφάλεια και η υγεία όλων μας. Τα ξενοδοχεία ήδη εξετάζουν πώς θα εξασφαλίσουν αυστηρότερους κανόνες υγιεινής.  Ελπίζουμε σε μία επιμήκυνση της σαιζόν και μετά τον Οκτώβριο, ώστε να μειώσουμε όσο γίνεται ένα ποσοστό από τις απώλειες που έχουμε ήδη υποστεί.

 

Σε τι ποσοστό έχουν ακυρωθεί οι γάμοι του καλοκαιριού στο γραφείο σας; Πώς και τι απαντάτε σε πελάτες σας που ψάχνουν εναλλακτικές λύσεις; Προτείνετε νέες ημερομηνίες;

Μέχρι σήμερα έχουμε ένα ποσοστό ακυρώσεων της τάξεως του 15%. Τα ζευγάρια έχουν κυρίως μεταφέρει το γάμο τους για μετά τον Ιούλιο και αρκετοί για το επόμενο έτος. Μετά από συζήτηση με τον κάθε πελάτη ξεχωριστά, βρήκαμε την καλύτερη πιθανή λύση με βάση τα δεδομένα του κάθε ζευγαριού. Είμαστε ευγνώμονες που όλοι οι συνεργάτες ήταν και είναι άμεσοι σε αυτές τις αλλαγές.

 

Άνθρωποι έρχονται από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά για να ζήσουν την πιο σημαντική ημέρα της ζωής τους, την ημέρα του γάμου τους, στο νησί σας. Πόσο μεγάλη είναι αυτή η ευθύνη για εσάς;

Δεν είναι ευθύνη. Είναι πρόκληση! Η επιτυχία σε εμάς δεν προέρχεται μόνο από τα συγχαρητήρια των νεόνυμφων, αλλά κυρίως από τους καλεσμένους που μας αγκαλιάζουν στο τέλος της ημέρας ευχαριστώντας μας για την απίστευτη εμπειρία στη χώρα μας.

 

Πόσο μεγαλύτερη γίνεται αυτή ευθύνη τώρα που πρέπει να βρείτε μια λύση σε συνθήκες lockdown;

Σίγουρα θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε αρκετές αλλαγές οι οποίες θα πρέπει να γίνουν σε πολύ μικρό διάστημα. Είναι όμως η φύση της δουλειάς του διοργανωτή να αντιμετωπίζει δυσκολίες και να δίνει λύσεις. Η διαφορά φέτος είναι ότι αυτό καλούμαστε πλέον να το κάνουμε σχεδόν σε όλα τα events.

Τι συμβουλές θα δίνατε σε ένα ζευγάρι που έχει προγραμματίσει τον γάμο του για το προσεχές καλοκαίρι;

Να μην απογοητευτούν εάν χρειαστεί να αλλάξουν την ημερομηνία. Αυτό που έχει σημασία είναι να είναι καλά το ζευγάρι και τα αγαπημένα του πρόσωπα. Σε τέτοιες καταστάσεις όλοι πρέπει να βάλουμε τα πράγματα σε σειρά και να δώσουμε χρόνο στους συνεργάτες που έχουν επιλεγεί (χώρος δεξίωσης, φωτογράφος, ανθοπωλείο κ.α.) να βρουν τη νέα ημερομηνία που να είναι όλοι διαθέσιμοι. Μην ξεχνάνε ότι όλοι εμείς ταυτόχρονα χειριζόμαστε πολλές αλλαγές και θα πρέπει να παραμένουμε ψύχραιμοι και υπομονετικοί. Εάν το ζευγάρι δεν έχουν βρει ακόμη διοργανωτή, καλό θα ήταν να στείλουν αρχικά ένα e-mail με τις ερωτήσεις τους ώστε να δώσουν χρόνο σε όλους να συντονιστούν. Τα πολλά τηλέφωνα μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη σύγχυση.

 

Γάμος χωρίς καλεσμένους και σε συνθήκες καραντίνας, γίνεται;

Κάποια ζευγάρια θα δουν μεγάλες μειώσεις στον αριθμό των καλεσμένων τους, αυτό είναι αναπόφευκτο. Είναι η ώρα να είμαστε δημιουργικοί: Ζητήστε από τον βιντεογράφο να κάνει live streaming την τελετή ώστε να την παρακολουθήσουν τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Ή ακόμα να δημιουργήσει ένα μικρό βίντεο των 60 δευτερολέπτων (same day edit) που θα ανέβει στα social media το ίδιο βράδυ. Όλοι θα ενθουσιαστούν!

Έχουν προβλεφθεί μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση για τον κλάδο σας; Αν ναι, πώς τα κρίνετε;

Ναι έχουν γίνει κάποιες ανακοινώσεις που αφορούν τον κλάδο μας και αναμένουμε και κάποιες διευκρινήσεις.

 

Πείτε μου μια ευχή για το μέλλον. Ποιο είναι το καλύτερο δυνατό σενάριο κατά τη γνώμη σας;

Η αγάπη πάντα νικάει! Και όσο και να ακούγεται κλισέ είναι αλήθεια!

 

*Γεννημένη και μεγαλωμένη μέσα σε ξενοδοχεία, η Στέλλα ακολούθησε την οικογενειακή παράδοση και έφυγε για το Λονδίνο στα 17 της για να πάρει το πτυχίο της στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και στη συνέχεια αμέσως μετά μεταπτυχιακό στο Tourism Management, Planning &Sustainable Development.
Ενώ εργαζόταν για την IQPC, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες – διοργανωτές συνεδρίων στον κόσμο, συνειδητοποίησε πόσο της έλειψε ο ζεστός ήλιος και ο γαλάζιος ουρανός της Ελλάδας. Και επέστρεψε στην Αθήνα. Πρώτα εργαζόμενη ως Διευθύντρια Catering Operations και στη συνέχεια μετακόμισε στο παγκοσμίου φήμης “Mastiha Shop” όπου ηγήθηκε της ομάδας Ανάπτυξης Νέων Προϊόντων διατροφής που παρασκευάζονται και εμπνέονται από την Eλληνική παράδοση. Αλλά η αγάπη της για τη Σαντορίνη ήταν πολύ δυνατή. Έτσι επέστρεψε στο νησί της παιδικής της ηλικίας, και μαζί με την αδελφή της Μόσχα, αποφάσισαν να αναλάβουν εκ νέου την επιχείρηση της μητέρας τους. Και το «Weddings in Santorini» μετατράπηκε σε «Stella+Moscha Exclusive Greek Island Weddings». Η εταιρεία δημιουργήθηκε το 1993 από την μητέρα της Στέλλας και Μόσχας, Ευαγγελία Μενδρινού. Είναι από τα πρώτα γραφεία στις Κυκλάδες που ασχολήθηκαν με το Destination Wedding.

www.stellaandmoscha.com

Ενημερωτικά Δελτία

* απαραίτητο

Παρακαλώ επιλέξτε με ποιους τρόπους θα θέλατε να ενημερώνεστε από το My Wedding Mag:

Μπορείτε να διαγραφείτε όποτε επιθυμείτε.

Χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα επικοινωνίας Mailchimp. Με την εγγραφή σας, τα στοιχεία σας θα μεταφερθούν στο Mailchimp για επεξεργασία. Μάθετε περισσότερα για την πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων του Mailchimp.