The Young and the Beautiful

Με όνομα βαρύ σαν ιστορία, ο Δημήτρης Μπάττος, ο Αθηναίος ράφτης που συνεχίζει την παράδοση του κλασικού ραφείου Battos. Στα 31 του μόλις χρόνια, ο Δημήτρης Μπάττος είναι ο πιο νέος ράφτης της πόλης και ένας από τους καλύτερους…

Φωτογραφίες και Κείμενο Δώρα Μάστορα

Ετοιμάζεσαι για τον γάμο και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στρέφει τα φώτα προς τη νύφη. Γαμπρέ, τι μπορείς να κάνεις; Υπάρχει τρόπος να ξεχωρίσεις; Θέλεις μια λύση; Να ξέρεις ότι η επιλογή ενός προσωπικού ράφτη που γνωρίζει τις διαστάσεις και τα γούστα σου, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ο Δημήτρης Μπάττος, όχι μόνο θα ακούσει τις επιθυμίες σου σχετικά με το κοστούμι και το πουκάμισο, αλλά και θα σου σου προτείνει την κατάλληλη γραβάτα, τα πιο κομψά μανικετόκουμπα και τα πιο μαλακά και σικάτα παπούτσια, αφού έχει, ήδη, βάλει μπροστά τη σειρά με υποδήματα που την επιμελείται ο ίδιος. Εμείς, τον επισκεφτήκαμε και συζητήσαμε μαζί του:

Δημήτρη ποιος είσαι και τι κάνεις σ αυτή την πόλη;
Είμαι ράφτης, ναι καλά ακούσατε είμαι ράφτης και μάλιστα ο νεότερος ράφτης της Αθήνας!

Το ραφείο το βρήκες από την οικογένειά σου ή δημιούργησες μόνος σου;
Η ιστορία ξεκινά πολλά χρόνια πίσω, όταν ακόμη το μαγαζί ανήκε στον πατέρα μου, επίσης ράφτη και με πολλά χρόνια εμπειρίας στον χώρο του χειροποίητου ρούχου. Επομένως, είχα την τύχη να μάθω από πολύ μικρή ηλικία και «από πρώτο χέρι» την τέχνη της ραπτικής και να την εξελίσσω μεγαλώνοντας, με βάση τις δικές μου αξίες, το προσωπικό μου όραμα και την αισθητική μου. Θα έλεγα, λοιπόν, ότι βρίσκομαι στον χώρο της ένδυσης από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, ενώ δραστηριοποιούμαι αποκλειστικά στο atelier μου από το 2010, όταν ακόμη ήμουν 21 ετών.

H δουλειά του ράφτη δεν είναι εύκολη και απαιτεί πολλές ώρες μοναχικής ενασχόλησης. Τί σε έκανε να την ακολουθήσεις;
Όσο πιο ιδιαίτερο, σπάνιο, δύσκολο για τους πολλούς και δημιουργικό είναι ένα project, τόσο πιο πολύ με εξιτάρει για να καταπιαστώ με αυτό! Όλα αυτά τα βρήκα στη ραπτική, είναι ένα επάγγελμα που ποτέ δεν σταματάει η εξέλιξη του και σου δίνει πάντα την δυνατότητα για δημιουργία. Η αλήθεια είναι, βέβαια, πως για να γίνεις ράφτης πρέπει να τα έχεις καλά με τον εαυτό σου γιατί, όπως πολύ σωστά είπατε, έχει ατέλειωτες ώρες μοναξιάς.

Το tailor-made κοστούμι είναι πολυτέλεια ή είναι μια επιλογή που σε βάθος χρόνου βγάζει τα λεφτά της;
Το χειροποίητο κουστούμι πάντοτε αγκαλιάζει τη μοναδικότητα του ατόμου που το παραγγέλνει. Έχει τη γραμμή του σώματός του, το χρώμα που ο ίδιος επιλέγει, το pattern του υφάσματος που επιθυμεί και ποιοτικά έχει τις καλύτερες πρώτες ύλες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ένα ρούχο. Δεν είναι δηλαδή μία ακόμη γενίκευση, αλλά μια αποκλειστική υπόθεση. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα ένα χειροποίητο κουστούμι να είναι αδιαμφισβήτητα η καλύτερη επιλογή που μπορεί κάποιος να κάνει.

Τί υφάσματα χρησιμοποιείς κατά κύριο λόγο; Ασχολείσαι προσωπικά με την επιλογή τους;
Κατά κύριο λόγο χρησιμοποιώ μάλλινα υφάσματα για τα κοστούμια και βαμβακερά για τα πουκάμισα! Απεχθάνομαι το πολυεστέρ και δεν το συστήνω σε καμία περίπτωση. Ασχολούμαι προσωπικά με την επιλογή των δειγματολογίων για υφάσματα που έχω στο ατελιέ μου για να έχουν οι πελάτες μου τις καλύτερες και πιο μοντέρνες επιλογές.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη στροφή σε ό,τι είναι vintage ή retro. Επηρέασε αυτό τη δουλειά σας; Είδατε τους νέους να αγαπούν τα ραμμένα και κομμένα στα μέτρα τους ενδύματα;
Αυτό που με χαροποιεί, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, είναι ότι έχω συνεχώς νέους σε ηλικία πελάτες και η αλήθεια είναι ότι χαίρονται όταν με γνωρίζουν γιατί βρίσκουν ένα άτομο το οποίο νιώθουν πιο κοντά τους και μπορεί να καταλάβει καλύτερα τις ανάγκες και το στυλ που θέλουν. Δεν θα έλεγα ότι εξαιτίας της vintage τάσης υπάρχει έντονο ενδιαφέρον των νέων για το χειροποίητο, αλλά περισσότερο ανεπτυγμένη είναι η ανάγκη τους για το ποιοτικό και μοναδικό. Ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με την ένδυση ενός γαμπρού.

Ποιά διαδικασία απαιτείται για να ράψει κάποιος ένα κοστούμι; Είναι χρονοβόρο; Πόσο πριν τον γάμο του πρέπει να έρθει σε επικοινωνία μαζί σου ο γαμπρός;
Έχω προσαρμόσει άρτια με τους ρυθμούς της καθημερινότητας μας τη διαδικασία της παραγγελίας και προβών ενός κοστουμιού. Από την πλευρά του ενδιαφερόμενου, ο χρόνος που θα χρειαστεί να δαπανήσει είναι περίπου 20-30 λεπτά για 3 φορές, ώστε να επιλέξει το ύφασμα και να γίνουν και οι απαραίτητες πρόβες. Ο χρόνος που απαιτείται για τη δημιουργία ενός κοστουμιού είναι περίπου ένας μήνας, οπότε όσοι γαμπροί ενδιαφέρονται να ράψουν, καλό θα ήταν να κάνουν τον προγραμματισμό τους.