PERFECT
DETAILS
FOR A
GREAT DAY!

Αρχική > Γαμπρός > 5 συμβουλές για ποιοτική συμβίωση σε περίοδο καραντίνας

5 συμβουλές για ποιοτική συμβίωση σε περίοδο καραντίνας

Κρατήστε ζωντανή τη φλόγα του γάμου σας, ακόμη και τώρα που το lockdown αποκαλύπτει εμπόδια και ανασφάλειες… 

Από τον Πάνο Μπόμπολα

Ξέρω, είναι δύσκολο. Ο περιορισμός πνίγει. Η αρχική ανακούφιση για τις ημέρες αναγκαστικής ξεκούρασης, ύστερα από 2 εβδομάδες καραντίνας -σε μερικές περιπτώσεις ζευγαριών- μετατρέπεται σε εκνευρισμό.

Άνθρωποι που έχουν μάθει σε μια συγκεκριμένη ρουτίνα ζωής, εργασίας και κοινωνικότητας, υποχρεώνονται από τις περιστάσεις να συνυπάρχουν στα περιορισμένα τετραγωνικά ενός σπιτιού 24 ώρες το 24ωρο. Και δεν είναι μόνο η καραντίνα. Η βασική πηγή άγχους είναι η αιτία που βρισκόμαστε σε καραντίνα: Ένας βιολογικά κρυπτογραφημένος (έως τώρα) ιός που απειλεί εμάς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Το #menoumespiti είναι η πιο σωστή λύση αυτήν τη στιγμή, αλλά είπαμε: όσο περνούν οι ημέρες γίνεται όλο και πιο δύσκολο. Στην Κίνα όπου η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί και οι πολίτες επιστρέφουν σιγά-σιγά στην κανονικότητα, κατατέθηκαν πενταπλάσιες (σε σχέση με την ίδια εποχή πέρυσι) αιτήσεις διαζυγίου το τελευταίο τρίμηνο. Οι κοινωνιολόγοι καταδεικνύουν το lockdown για τον κορονοϊό ως υπαίτιο για αυτό το φαινόμενο. Ας δούμε μαζί μερικές συμβουλές που θα προσφέρουν υγεία και φρεσκάδα στη σχέση σας κατά τη διάρκεια της καραντίνας…

 

 

ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ

Οι επιστήμονες λένε ότι το να βρίσκεται ένα ζευγάρι συνεχώς μαζί, είναι το ίδιο ή και περισσότερο επικίνδυνο για τη χημεία του όσο και το να έχει σχέση εξ αποστάσεως. Στο χωριό μου το λένε “χώρια κι αγαπημένοι”. Φροντίστε τις ημέρες τις καραντίνας να δίνετε χώρο στον άλλο και να κρατάτε χώρο για τον εαυτό σας. Βγάλτε ένα πρόγραμμα εν ανάγκη. Για παράδειγμα: Όταν εκείνη κάνει yoga στο υπνοδωμάτιο, εσύ μπορείς να ακούς heavy metal στο σαλόνι. Απλά κλείσε όλες τις ενδιάμεσες πόρτες και μην το παρακάνεις με την ένταση.

ΚΑΘΕ ΠΡΑΓΜΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΟΥ

Συμβίωση 24/7 σημαίνει ότι εσύ μπορεί να θέλεις να μάθεις που είναι το βαζάκι με το μοσχοκάρυδο την ώρα που ο άλλος ή η άλλη στέλνει σημαντικό mail για τη δουλειά. Πρέπει να μάθετε να σέβεστε τον άνθρωπό σας, ίσως και να τον αντιμετωπίζετε σαν συνάδελφο μέσα σε εργασιακό περιβάλλον.

 

ΡΩΤΗΣΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ

Υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις που αποδεικνύονται λυτρωτικές και πρέπει αργά ή γρήγορα να τεθούν. Η καραντίνα είναι μια εξαιρετική αφορμή για να ρωτήσετε π.χ. “Τι μπορώ να κάνω για να σε βοηθήσω” ή “Τι λείπει από την ερωτική μας ζωή;”. Μπορεί να σας φαίνονται απλές, αλλά αυτές οι ερωτήσεις είναι ζόρικες και θέλουν θάρρος για να διατυπωθούν. Εκτός αυτού, οι απαντήσεις που θα λάβετε, ίσως φρεσκάρουν δραστικά τη σχέση σας.

ΜΗΝ ΞΕΣΠΑΤΕ ΣΤΟΝ/ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΣΑΣ

Είναι απόλυτα φυσιολογικό, επιστρέφοντας από τη δουλειά να λέμε στον άνθρωπό μας τον πόνο μας, να γκρινιάζουμε για όσα μας χάλασαν τη διάθεση και να τον επιβαρύνουμε κατά κάποιο τρόπο με τα προβλήματά μας.   Σε συνθήκες καραντίνας, όμως, πρέπει να τα ξεχάσουμε αυτά. Ζούμε σε απόσταση αναπνοής με τον άνθρωπό μας και το τελευταίο που θέλουμε είναι να λειτουργούμε ως συγκοινωνούντα δοχεία του εκνευρισμού και του στρες των ημερών. Η λύση είναι απλή: Συγκρατούμε τις συναισθηματικές μας εξάρσεις, κάνουμε διάλογο για όλα και όταν αισθανθούμε ότι “πνιγόμαστε” στέλνουμε το sms 2 και πάμε μέχρι το super market.

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΕ

Όπως όλοι οι παντρεμένοι γνωρίζουν, το να βρίσκεσαι με τον/την σύντροφό σου στον ίδιο χώρο δεν σημαίνει ότι περνάς και ποιοτικό χρόνο μαζί του. Το lockdown δίνει μια καταπληκτική αφορμή προς αυτήν την κατεύθυνση: Δείτε μαζί ταινίες, μαγειρέψτε παρέα, φροντίστε τα λουλούδια στη βεράντα, άφησέ την να σου κάνει μακιγιάζ για πλάκα ή άφησέ τον να δείξει πώς καρφώνει ο Αντετονκούμπο στο NBA 2K20. Αρπάξτε την ευκαιρία να κάνετε πράγματα μαζί και, φυσικά, όταν αισθανθείτε ότι η ατμόσφαιρα γίνεται ασφυκτική, διαβάστε τη συμβουλή 1.